Glutenfritt bröd utan jäst

glutenfritt bröd

Du behöver inte vara utan bröd bara för att du inte tål gluten, jäst eller mjölk. Här är ett recept på ett gott glutenfritt bröd som går snabbt att baka.

Är du är osäker på om du tål gluten eller mjölk? Du kan enkelt testa själv om du tål dessa livsmedel eller inte.

Baka glutenfritt med teff
I det här brödet använder vi teffmjöl som har många fördelar jämfört med andra glutenfria alternativ. Det innehåller mycket järn och fiber och är fritt från vetestärkelse. Teff har en unik sammansättning av kolhydrater där över hälften är långsamma, vilket innebär att du håller blodsockret stabilt. I brödet finns också mandelmjöl som består av långsamma kolhydrater och dessutom innehåller mycket protein.

Baka utan jäst
De som lider av överväxt av jästsvampen candida, som till exempel ger uppsväld mage, bör undvika jäst. Då är bikarbonat ett bättre alternativ.

För cirka tio frallor behöver du:

    • 3 dl teffmjöl
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 msk fiberhusk
    • 1 tsk havssalt
    • 1 tsk bikarbonat
    • 2 ägg
    • 4 tsk äppelcidervinäger
    • 2 dl cashewnötsmjölk. Andra bra alternativ är  glutenfri havremjölk eller mandelmjölk.

Gör så här:

    • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
    • Separera äggula och äggvita och blanda ned äggulorna, äppelcidervinäger och mjölk i de torra ingredienserna.
    • Vispa äggvitan och vänd ned den i smeten.
    • Klicka ut smeten på en plåt och grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Njut gärna av frallorna när de är nybakade. Då är de extra goda med en klick smör på.

Läs också: 10 tecken på att du inte tål gluten

Pay it Forward
Hjälpte det här inlägget dig? Dela det gärna så att fler kan få hälsan tillbaka.

You may also like...