Goda nyheter chokladälskare!

chokladmuffin

Kakao förbättrar din hälsa. Och gör dig på gott humör. Njut av våra saftiga chokladmuffins som är fria från socker, gluten och mjölk. Men fulla av smak.

Kakao innehåller massor av nyttigheter och hjälper dessutom din kropp att frisätta endorfiner – kroppens eget lyckohormon. Flera studier visar att kakao minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke, förbättrar minnet och sänker blodtrycket. Det beror på att kakao innehåller stora mängder flavanoler, som fungerar som antioxidanter. Förutom flavanoler innehåller kakaobönan även B-vitamin, magnesium, kalcium, järn, proteiner och nyttiga fetter.

Välj rå kakao
För att du ska tillgodogöra dig alla näringsämnen i kakaon ska du helst välja den råa varianten. Skillnaden mellan rå kakao och vanlig är att den inte hettas upp över 47 grader utan kallpressas och rostas. På så sätt behålls de vattenlösliga vitaminerna. Det näst bästa alternativet är choklad med hög kakaohalt. 

Muffins för chokladälskare
Om du älskar bakverk med choklad kan du njuta av våra saftiga chokladmuffins som är fria från raffinerat socker, gluten och mjölk. 

Ingredienser:

  • 1 dl mandelmjöl som består av långsamma kolhydrater och innehåller mycket protein.
  • 2 msk kallpressad kokosolja som används som energi i kroppen istället för att lagras som fett. Oljan innehåller också kaprylsyra som hjälper mot candidaöverväxt som bland annat orsakar upplåst mage, allergier och sockersug.
  • 3 ekologiska ägg som innehåller mängder med nyttigheter, bland annat D-vitamin.
  • 3 msk ekologisk kakao (se ovan)
  • 1 tsk äkta vaniljpulver som smakar sött men är naturligt fritt från socker.
  • 12 färska dadlar som är ett bra alternativ till raffinerat socker.
  • Kokosflingor att strö över (kan uteslutas).
  • 1 tsk bakpulver (kan bytas mot 1/2 tesked bikarbonat)

Gör så här:

  • Blanda ingredienserna med en mixerstav eller i en blender tills du får en jämn smet.
  • Klicka ut smeten i muffinsformar.
  • Strö eventuellt över kokos.
  • Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i cirka 15 minuter.

Njut!

Kakaosug och magnesiumbrist
Har du konstant ett stort sug efter choklad? Det kan vara kroppens sätt att tala om för dig att du behöver mer magnesium. Läs inlägget Minska chokladsuget

Pay it Forward
Hjälpte det här inlägget dig? Dela det gärna så att fler kan få hälsan tillbaka.

You may also like...