Utbränd – det händer i kroppen

utbrandhetHar du fått diagnosen utmattningsdepression och blir inte bättre trots vila? Få koll på vad som händer i kroppen när du blir utmattad och vad du kan göra för att återhämta dig.

Det räcker sällan med vila för att återhämta sig från en utmattning eftersom långvarig stress, oavsett om den är fysisk eller psykisk, gör att du får fysiska obalanser i kroppen. När du stressar påverkas bland annat de körtlar som producerar hormoner i kroppen, framförallt binjurarna.

Stress och binjureutmattning
Binjurarna producerar bland annat kortisol som är ett antiinflammatoriskt hormon som hjälper oss att hantera stress. Kortisolnivåerna är högst på morgonen för att aktivera kroppen och sjunker framåt kvällen för att du ska kunna komma till ro och sova. 

När du stressar producerar binjurarna mycket kortisol. Syftet med det är att du ska kunna fly eller kämpa vid en plötslig fara, till exempel om du möter en björn i skogen. Men om du fortsätter stressa över en längre tid klarar binjurarna tillslut inte att producera kortisol i den takt som behövs. De blir utmattade vilket innebär att dina kortisolnivåer sjunker. Detta kallas binjureutmattning, binjurekrasch eller binjuretrötthet.

Några symptom på binjureutmattning:

  • Extrem trötthet, speciellt på morgonen
  • Sömnproblem, svårt att somna/somna om
  • Koncentrationsproblem
  • Försämrat minne
  • Yrsel när du ställer dig upp
  • Kalla händer och fötter
  • Går oförklarligt upp/ned i vikt
  • Hjärtklappning
  • Ljud- och ljuskänslighet
  • Allergier

Obalans i hormonerna
När binjurarna är utmattade är det vanligt att även ha problem med sköldkörteln och att könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron är i obalans eftersom dessa är länkade till varandra via ett nätverk. Det är även vanligt att ha näringsbrister när man är utmattad eftersom det går åt mer näring än normalt när man har obalanser i kroppen. Du kan testa dina hormonnivåer med hjälp av ett salivtest och ta reda på vilka näringsbrister du har med en hårmineralanalys, en es-teckanalys eller ett blodprov

Återhämta dig från utmattning
För att binjurarna ska kunna återhämta sig behöver du stötta dem. Det kan du göra på många olika sätt, bland annat genom att tillföra näring och jobba på dina stressbeteenden. Du kan också hjälpa binjurarna att läka sig själva med hjälp av reflexlogi eller medicineringsmetoden CT3M.

Fler sätt att stötta binjurarna

Pay it Forward
Hjälpte det här inlägget dig? Dela det gärna så att fler kan få hälsan tillbaka

You may also like...