Tio tecken på att du inte tål gluten

vete
Gluten kan påverka hela kroppen, även psyket. Och det går inte alltid att se i ett blodprov om du tål det eller inte. Lär dig känna igen tecknen och testa själv om du behöver utesluta det ur kosten.

Många förknippar glutenintolerans med magproblem som svullnad och magont, men många symptom är inte lika uppenbara. Glutenintolerans kan ge både fysiska och psykiska symptom. Barn har ofta mer symptom från magen medan vuxna kan ha besvär som inte i första hand kopplas ihop med en skadad tarm, till exempel depression.

Lär dig känna igen symptomen:

1. Värk i kroppen
Gluten kan skapa inflammationer i kroppen. Inflammationerna orsakar värk och svullnad i muskler och leder, vilket ibland feltolkas som reumatism. 

2. Utmattning
Gluten kan göra dig trött och matt och ge dig koncentrationsproblem.

3. Näringsbrist
Gluten kan förstöra tarmluddet vilket innebär att tarmarna inte klarar att absorbera tillräckligt med näring. Det leder i sin tur till näringsbrist. Det är till exempel vanligt med brist på B12, järn och zink om du har gått länge med en oupptäckt glutenintolerans.

4. Andra autoimmuna tillstånd
Det finns en stark koppling mellan glutenintolerans och andra autoimmuna tillstånd som inflammation i sköldkörteln (hashimotos), reumatism, psoriasis och MS.  

5. Hormonella problem
Glutenintolerans kan leda till PMS, PCOS och infertilitet.

6. Humörsvängningar
Ångest, depression och humörsvängningar kan kopplas till gluten.

7. Hudproblem
Knottrig hud, så kallad keratosis pilaris, är vanligt vid glutenintolerans. Även eksem och vuxenakne kan vara tecken på att du inte tål gluten.

8. Neurologiska besvär
Yrsel, balansproblem och krypningar i benen kan bero på en inflammation i nervsystemet orsakad av gluten.

9. Migrän/huvudvärk
Kommer ofta någon timme efter en måltid som innehåller gluten.

10. Överkänslighet mot mjölk
Det är vanligt att vara känslig mot mjölk om man inte tål gluten.

Så testar du själv 
Om du misstänker att du inte tål gluten men blodprovet inte visar någonting kan du testa att utesluta all gluten och alla produkter som innehåller mjölk i minst två veckor. Uteslut även laktosfria produkter. Sedan kan du återinföra en sak i taget för att se hur du reagerar.

Anledningen till att du ska ta bort både mjölk och gluten är för att du ska veta om det är båda delarna du är känslig mot, eller bara mjölk eller bara gluten.

Många reagerar också på vetestärkelse som finns i många glutenfria produkter. Därför är det bäst att även undvika dessa produkter under testperioden.

Pay it Forward
Hjälpte det här inlägget dig? Dela det gärna så att fler kan få hälsan tillbaka.

You may also like...