Få hälsan tillbaka med T3

ros_halsaGÄSTBLOGGAREN I Paul Robinson berättar hur hans hälsoproblem ledde honom fram till metoden CT3M som stöttar sköldkörteln och binjurarna samtidigt. Metoden har hjälpt patienter världen över att få hälsan tillbaka.

Inlägget är översatt från engelska. Läs originaltexten här 

”Jag fick hypotyreos när jag var i trettioårsåldern. Diagnosen var hashimotos tyreoidit, där kroppens eget immunförsvar angriper sköldkörteln. Jag fick levotyroxin utskrivet (syntetisk T4 eller Levaxin) men det botade inte mina symptom och jag fortsatte att vara väldigt sjuk och kunde inte arbeta. Den kritiska delen av mitt tillfrisknande involverade användningen av ett, för närvarande sällan utskrivet sköldkörtelhormon, ofta kallat T3 (Liothyronin eller Lio i Sverige). T3 är den biologiskt aktiva formen av sköldkörtelhormon och på cellnivå är det T3 som håller oss friska.

När T3 är enda alternativet
I återhämtningsprocessen lärde jag mig att använda sköldkörtelhormonet T3 på ett korrekt och säkert sätt. Många läkare får lära sig att det endast är nödvändigt med sköldkörtelhormonersättning med levotyroxin (syntetisk T4 eller Levaxin) och skriver därför aldrig ut T3 . Men för vissa sköldkörtelpatienter kan T3 vara det enda sköldkörtelhormon som gör att de kan återfå sin hälsa. Vissa läkare är också rädda för T3 eftersom de felaktigt tror att det orsakar problem som hög puls eller osteoporos (benskörhet).

T3 kan orsaka problem, som alla sköldkörtelhormon, men som alltid orsakas problemen av felaktig användning. En annan myt är att det räcker med att ta blodprov för att avgöra hur aktiv sköldkörteln är. I själva verket mäts endast de nivåer av sköldkörtelhormon som cirkulerar i blodet, vilket inte ger någon insyn i hur effektiva dessa sköldkörtelhormoner är inuti våra celler.

Ibland är T3 den enda behandlingen som kommer att fungera, även om blodproverna ser utmärkta ut när patienten tar syntetisk T4 eller kombinerar T4 och T3. Denna slutsats är mycket tydlig utifrån min egen erfarenhet och utifrån att ha kommunicerat de senaste tio åren med hundratals sköldkörtelpatienter världen över. Vissa obalanser syns inte i ett blodprov eftersom de uppstår djupt i kroppens celler. I dessa fall måste det biologiskt aktiva sköldkörtelhormonet T3 vara närvarande i höga halter i blodet utan konkurrens från T4 eller omvänd T3 för att tillräckligt med T3 ska bli aktivt i cellerna .

CT3M följer dygnsrytmen
En del av mitt protokoll för användning av T3 kan innehålla en teknik för att hjälpa binjurarna. Genom att studera endokrinologi lärde jag mig om den naturliga tjugofyratimmarsprocessen där TSH stiger och sjunker (från hypofysen), de olika sköldkörtelhormonerna (T3 och T4) och om kortisol. När jag hade dessa diagram framför mig, insåg jag att TSH når sin topp runt midnatt eller klockan ett på morgonen och att detta följs av stigande T3-nivåer precis när binjurarna börjar producera sin högsta nivå av kortisol . Detta enorma uppsving av kortisol kommer några timmar innan vi stiger ur sängen varje morgon . Den grundläggande idén bakom Cercadian T3 Method, CT3M, är att möta de låga nivåerna av den aktiva sköldkörtelhormonet T3 i binjurarna vid den tidpunkt då de producerar som mest kortisol.

Hos en frisk person med en normalt fungerande sköldkörtel är T3-nivåerna som högst under de tidiga morgontimmarna. För de patienter som använder sköldkörtelmedicin är detta normalt inte fallet. Istället kommer sköldkörtelhormonerna vara låga under de tidiga morgontimmarna. CT3M syftar till är att efterlikna kroppens naturliga rytm och återställa en bra nivå av T3 när binjurarna börjar att producera höga nivåer av kortisol.

Metoden är ett genombrott
CT3M korrigerade min egen binjurefunktion och gjorde att det T3 jag tog under dagtid kunde fungera optimalt. Jag fick min hälsa tillbaka och under processen upptäckte jag hur man använder T3 optimalt.

CT3M är ett genombrott och metoden används nu av sköldkörtelpatienter över hela världen. I många fall återfår de sin hälsa efter år, eller till och med decennier, av sjukdom. CT3M är en valfri del av mitt protokoll, eftersom inte alla sköldkörtelpatienter behöver använda den. Den största delen av mitt arbete är inriktat på säker och systematisk användning av T3 som sköldkörtelhormonersättning.

Behov av förändring
Sjukvården ignorerar till stor del fortfarande T3 som sköldkörtelhormonersättning, ibland på grund av bristande information. Mycket lite verkar ha förändrats i behandlingspraxis sedan jag fick min diagnos. Kostnaden i form av mänskligt lidande för denna långsamma utveckling är stor. Jag har tillbringat flera år på internetforum med att lyssna till hjärtskärande berättelser från sköldkörtelpatienter. På grund av detta, är jag nu mycket mer medveten om hur sköldkörtelsjukdom påverkar livet för många människor. Något måste förändras!

De flesta av de nödvändiga förändringarna är enkla, eftersom behandlingarna redan existerar. Vissa förändringar kan vara svårare. När patienter inte svarar på standardbehandling för sköldkörteln är det viktigt att det inte bara är blodprov som används som verktyg. Patientens historia, symptom och tecken kan avslöja mycket om sköldkörtelns funktion. Jag är särskilt angelägen om att arbeta med läkare om det är möjligt eftersom jag anser att en långsiktig, hållbar förändring endast kan uppnås inom sjukvården.

Min förhoppning är att läkare och sköldkörtelpatienter ska bli hjälpta av informationen i mina två böcker och på min hemsida och att den kan vara en del av revolutionen där sköldkörtelpatienter får den behandling som de så desperat behöver och förtjänar.”

Om Paul Robinson
Paul_RobinsonBritten Paul Robinson har skrivit flera böcker, bland annat Recovering with T3 som är en guide till hur man använder T3 på ett säkert och effektivt sätt. Han driver också en webbsida och ett facebookforum där sköldkörtelpatienter från hela världen får personlig hjälp att ställa in sina T3-doser.

Pay it Forward
Hjälpte det här inlägget dig? Dela det gärna så att fler kan få hälsan tillbaka.

You may also like...