Kopparöverskott – så påverkas hormonerna

För mycket koppar i kroppen kan ge järn- och zinkbrist och göra dig östrogendominant. Det kan också minska funktionen i sköldkörteln och binjurarna.

Koppar och zink är så kallade antagonister. Det innebär att när kopparnivåerna blir för höga blir zinknivåerna för låga – och tvärt om. Zinkbrist kan ge matsmältningsproblem och minska leverns förmåga att utsöndra koppar. Det kan även göra det svårt för kroppen att omvandla fettsyror som är viktig för hjärnans funktion. Kopparöverskott kan dessutom leda till järnbrist vilket ger en rad jobbiga symptom. Järn är bland annat viktigt för sköldkörtelns funktion.

Du tar reda på hur dina kopparnivåer ligger i förhållande till zink och järn genom att göra en hårmineralanalys.

Symptom på kopparöverskott:

 • Försvagat immunförsvar
 • Depression
 • Extrem trötthet
 • Fobier
 • Inlärningssvårigheter
 • Hyperaktivitet
 • Sömnproblem
 • Känslomässig obalans
 • Minskad binjure- och sköldkörtelfunktion
 • Allergier
 • Pigmentfläckar
 • Tappar hår
 • Huvudvärk
 • PMS

Leder till östrogendominans
Om hårmineralanalysen visar att du har högt koppar i förhållande till zink är det också ett tecken på att du har östrogendominans. Det innebär att du har för högt östrogen i förhållande till progesteron.

Symptom på östrogendominans är bland annat svår PMS, infertilitet, minskad sexlust,viktökning (särskilt runt mage, höfter och lår), humörsvängningar, vätskeansamlingar och överväxt av jästsvampen candida.

Äggstockarna, som bland annat producerar östrogen och progesteron, är länkade till binjurarna och sköldkörteln via den så kallade OAT-axeln som består av äggstockar (Ovaries), binjurar (Adrenals) och sköldkörtel (Thyroid). Körtlarna påverkar varandra och om du har östrogendominans påverkas även binjurarnas och sköldkörtelns hormonproduktion.

Du kan testa dina hormonnivåer med hjälp av ett salivtest eller ett blodprov.

Orsaker till kopparöverskott:

 • Dricksvatten som runnit genom kopparledningar
 • Kopparhaltigt grundvattnet
 • Kemikalier
 • Kopparspiral eller p-piller
 • Dålig avgiftningsförmåga i levern
 • Stort intag av kost med hög halt koppar

Så minskar du  överskottet:

 • Ät kost och ta naturliga tillskott som innehåller zink, B6 och C-vitamin.
 • Stötta levern med till exempel Mariatistel.
 • Stötta matsmältningen.
 • Undvik eller minska på kost som innehåller mycket koppar som till exempel avokado, nötter, skaldjur och baljväxter.
 • Om du har kopparledningar, spola ur kranen ordentligt på morgonen så slipper du det mest kopparhaltiga vattnet. Du kan också filtrera ditt vatten med hjälp av en särskild kanna som finns att köpa på hälsokosten.

Pay it Forward
Hjälpte det här inlägget dig? Dela det gärna så att fler kan få hälsan tillbaka.

You may also like...