7 hälsofördelar med mynta

IMG_2773-(1)

Myntan är den perfekta växten att ha till hands eftersom den har många läkande egenskaper. Den är dessutom enkel att odla själv.

1. Lindrar magbesvär
Myntan innehåller mentol som är lugnande och kramplösande. Det gör den till din bästa vän när du har problem med magen. Gör en kopp te av bladen eller tugga dem som de är.

5. Är bakteriedödande
Myntan är antibakteriell och är därför användbar när du vill undvika dålig andedräkt. Tugga på bladen eller skölj munnen med myntabaserat munvatten.

3. Lindrar värk
Mentolen i myntan har även smärtlindrande och kylande egenskaper som hjälper mot muskelvärk. Gnid in området som värker med salva som innehåller pepparmynta.

4. Är slemlösande
Mentolen löser upp slem vilket hjälper till att rensa igentäppta bihålor och luftvägar vid förkylningar. Den kan även lindra halsont.

5. Lugnar irriterad hud
Myntan kan lugna ilskna insektsbett eller mildare brännskador. Använd eterisk grönmyntaolja  på det irriterade området men kom ihåg att späda ut den först så att den inte blir för koncentrerad.

6. Främjar sömnen
Mentol är också muskelavslappnande. Avslappnade muskler minskar stressen i kroppen och gör det lättare att sova. Drick gärna en kopp pepparmyntate innan sängdags för att varva ned.

7. Smakar gott och är näringsrik
Myntan innehåller flera vitaminer och mineraler, bland annat C-vitamin, E-vitamin, folsyra, kalcium och järn. Om du smaksätter vatten med färska myntablad och lime får du en oslagbar måltidsdryck.

Läs också: Näring och kost som läker kroppen

Pay it Forward
Hjälpte det här inlägget dig? Dela det gärna så att fler kan få hälsan tillbaka.

You may also like...