Balansera hormonerna med adaptogener

lakritsrot

De minskar stressen i kroppen, balanserar hormonerna och ger dig mer energi. Adaptogener är örterna som anpassar sig efter kroppens behov.

Adaptogenerna ökar kroppens förmåga att anpassa sig och försvara sig mot fysisk och psykisk stress genom att balansera kroppens funktioner och återställa dem till det normala. Exempel på adaptogener är Ashwagandha, Rosenrot, Schisandra, Rysk rot och Lakritsrot.

Adaptogenerna kan till exempel balansera ämnesomsättningen, signalsubstanserna och hormonbalansen så att du känner dig piggare, lugnare, gladare och mer fokuserad. Adaptogenerna ger dessutom snabb effekt. Flera studier visar att kroppens fysiologiska funktioner förbättras redan inom 1-2 timmar.

Hjälper mot stress
Många lever ett stressigt liv. Stress i lagom mängd är inte farlig men när den blir konstant och över en längre tid påverkas kroppen negativt, inte minst binjurarna som frisätter stresshormonet kortisol.

Stress kan vara både fysik och psykisk. Fysik stress kan till exempel bero på sjukdom medan psykisk stress kan bero på problem i en relation eller att du vantrivs på jobbet. Kroppen skiljer inte på fysik och psykisk stress – den reagerar på samma sätt. Ofta med trötthet, värk i kroppen, minskad koncentrationsförmåga, sömnproblem, oro och problem med matsmältningen.

Adaptogener kan både aktivera och dämpa funktioner i kroppen. De anpassar kroppen och gör den tåligare mot stress genom att stimulera den lagom mycket. 

Fördelar med adaptogener:

Ashwagandha

 • Hjälper kroppen hantera stress
 • Dämpar ångest
 • Förbättrar sömnen
 • Gör dig piggare
 • Stabiliserar blodsockret
 • Är antiinflammatorisk
 • Förbättrar minnet

Rosenrot

 • Hjälper kroppen hantera stress
 • Ökar den fysiska uthålligheten
 • Ger bättre koncentrationsförmåga
 • Gör dig gladare
 • Ger dig mer energi
 • Gör dig lugnare
 • Balanserar hormonerna

Schisandra

 • Hjälper kroppen hantera stress
 • Ger dig mer energi
 • Påskyndar återhämtningen
 • Är antiinflammatorisk
 • Ökar blodcirkulationen
 • Gör dig gladare

Rysk rot

 • Minskar värk
 • Gör dig piggare
 • Stödjer immunförsvaret

Lakritsrot

 • Är bakterie- och virushämmande
 • Stödjer matsmältningen (läker och renar tarm och mage)
 • Minskar muskelkramper
 • Minskar inflammationer
 • Reglerar blodsockret
 • Stödjer binjurarnas produktion av kortisol och adrenalin (bra vid utmattade binjurar)
 • Stödjer produktionen av östrogen
 • Är slemlösande

Så använder du adaptogener
Adaptogener finns i ren form, i flytande form, som kapslar eller tabletter. Stressbalans från Holistic är ett effektivt flytande örtextrakt som innehåller Lakritsrot, Rysk rot, Ashwagandha, Schisandra och Rosenrot. Doeseringen för vuxna är 10-20 droppar i ett glas vatten 2-4 gånger per dag. Örtextraktet finns att köpa i många hälsokostbutiker. Det går också att beställa på nätet.

Pay it Forward
Hjälpte det här inlägget dig? Dela det gärna så att fler kan få hälsan tillbaka.

You may also like...