Äggstockar

Blomma, äggstock

PMS och östrogendominans

Äggstockarna producerar könshormonerna progesteron, östrogen och testosteron. När dessa hormoner är i obalans kan du bland annat få östrogendominans, svår PMS och problem med att bli gravid.

Äggstockarna är en del av det endokrina systemet som är kroppens hormonsystem. De är länkade till binjurarna och sköldkörteln via den så kallade OAT-axeln som består av äggstockar (Ovaries), binjurar (Adrenals) och sköldkörtel (Thyroid). Körtlarna påverkar varandra och om du till exempel har utmattade binjurar så påverkas både  äggstockarnas och sköldkörtelns hormonproduktion.

Binjurarna producerar bland annat hormonet kortisol. För att kortisol ska kunna bildas behövs progesteron. Om binjurarna är utmattade prioriterar kroppen att bilda kortisol av progesteron vilket resulterar i att progesteronnivåerna sjunker och du får så kallad östrogendominans. Östrogendominans kan i sin tur leda till underfunktion i sköldkörteln genom att den ökade mängden östrogen hindrar sköldkörtelhormonerna från att nå vävnaderna.

Östrogendominans
Östrogendominans innebär att det finns en brist på progesteron i kroppen, det vill säga att balansen mellan östrogen och progesteron har blivit rubbad. Typiska symptom på östrogendominans är humörsvängningar, förändrad menscykel och minskad sexlust. 

Du kan få brist på progesteron efter en tid med binjureutmattning. Du kan också få östrogendominans med åldern eftersom östrogennivåerna minskar med 60 procent hos kvinnor när förklimakteriet övergår i klimakteriet och mensen upphör. Progesteronet kan under samma period minska med 90 procent.

Östrogennivån höjs i mitten av menscykeln och stimulerar det luteiniserande hormonet (LH) som är det hormon som stimulerar ägglossning. Östrogennivån minskar en till två veckor före mens, vilket kan leda till obalans, irritation och ibland depression.

Kroppen producerar tre typer av östrogen: östradiol, östriol och östron. Östrogen hjälper till att reglera menstruationscykeln och möjligheten att bli gravid. Det är viktigt för minnet, motverkar benskörhet, främjar förbränning av fett och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. 

Progesteron
Den största delen av progesteronet bildas i äggstockarna och viss mängd i binjurarna och nervsystemet. Om du blir gravid bildas det progesteron i moderkakan vilket gör att du får högre progesteronnivåerna. Progesteronet är ett förstadium till kortisol, östrogen och testosteron. Har du brist på progesteron kan du få stora obalanser i andra hormonnivåer.

Progesteronets funktioner

 • Det balanserar östrogen
 • Det reglerar menscykeln
 • Det är antidepressivt och lugnande
 • Det påverkar sexlusten
 • Det är vätskedrivande
 • Det är ett förstadium till kortisol
 • Det förhindrar för stor produktion av kortisol
 • Det är viktigt för att du inte ska få missfall

PMS och övergångsbesvär
Progrestronnivåerna höjs när du har ägglossning och sjunker i slutet av menscykeln, ungefär en vecka före mens. För mycket progesteron kan göra dig trött och slö. För lite progesteron kan leda till PMS och övergångsbesvär. Kvinnor med PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) och infertilitetsproblem har oftast låg produktion av progesteron.

När du blir äldre hoppar kroppen över ägglossningen vissa månader och då bildas inget progesteron. Du får mens ändå, men ju oftare ägglossningen uteblir, desto större brist på progesteron får du.

Progesteron bildas ur kolesterol som är blodfetter. Naturligt fett är alltså nödvändigt för att du ska bilda hormoner, så du bör inte utesluta det ur kosten.

Gestagen
Gestagen är en syntetisk form av progesteron som finns i p-piller, hormonspiral, minipiller. Gestagen hämmar din naturliga produktion av progesteron. Det är vanligt att du får besvär med biverkningar av gestagen som viktuppgång, vätskeansamling och humörförändringar.

Testosteron
Testosteron är ett manligt könshormon som även kvinnor producerar, men bara 10 procent av det män producerar. Du behöver testosteron för immunförsvaret, tillväxten och skelettet. Det främjar fettförbränningen, är bra för muskeluppbyggnad, minnet och för fysisk och psykisk hälsa. Testosteronet styr till stor del din sexdrift.

Om du har brist på testosteron kan du bli trött, få minskad muskelmassa, mer kroppsfett, bli nedstämd och få låg sexlust.

Fertilitet/Infertilitet
Det kan finnas många orsaker till minskad fertilitet eller infertilitet. Hormonobalanser som östrogendominans/progesteronbrist och nedsatt funktion i sköldkörtel är två av dem.

Sköldkörteln påverkar din kropps förmåga att bli gravid. Eftersom den reglerar ämnesomsättningen påverkar den kroppens produktion av könshormoner som inverkar på menscykeln och förmågan att bli gravid.

När du gör en fertilitetsutredning kollar man bland vilket TSH-värde du har i blodet. TSH är en förkortning för tyreoideastimulerande hormon och det är hjärnans signal till sköldkörteln att den ska producera hormoner. Med ett högt TSH-värde är det mindre troligt att du kan bli gravid.

Hormonstörande ämnen
Det finns ämnen som är hormonstörande som vi får i oss via maten, kranvattnet, luften, de produkter vi använder och så vidare. Dessa ämnen är bra att undvika eller minska på:

 • Hormonstörande kemikalier som finns i läkemedel, hygienprodukter, bekämpningsmedel, förbränningsprodukter och industrikemikalier. Till exempel teflon, bisfenol A i plast, parabener och ftalater i hygienprodukter.
 • Syntetiska hormoner som p-piller och andra preventivmedel.

Testa hormonerna
Det finns olika tester du kan ta för att få reda på vilken balans du har mellan dina hormoner:

 • Salivtest 
 • Blodprov
 • Fertilitetsutredning: kontakta din husläkare, gynekolog eller en fertilitetsklinik.

Balansera hormonerna

 • Det går att behandla progesteronbrist och östrogendominans med bioidentisk progesteronkräm som finns att köpa på nätet.
 • Zonterapi/reflexologi: många zonterapeuter behandlar ofrivillig barnlöshet och hormonobalanser.
 • Akupunktur: det finns akupunktörer som specialiserar sig på ofrivillig barnlöshet.