Allergiutredning

Allergi

Allergi – gör en utredning

Allergi kan till exempel orsakas av inflammationer, matsmältningsproblem eller utmattade binjurar. Ta reda på vad du är allergisk mot, varför du är allergisk och hur du kan bli av med dina allergier. 

De vanligaste allergitesterna är pricktest, blodprov och födoämnesprovokation. Du kan göra en allergiutredning på vårdcentralen.

Den viktigaste delen av allergiutredningen är det du berättar för läkaren vilka besvär du upplever. Beskriv alla symptom noggrant och berätta också om det finns astma och allergi i familjen.

Pricktesta din allergi
Ett pricktest gör man genom att droppa allergiframkallande ämnen på underarmen och pricka i droppen med en nål. Om du efter en stund ser en allergireaktion i huden är du troligtvis allergisk mot det ämnet.

Testa allergi i blodprov
Genom att ta ett blodprov ser man vilka ämnen som kroppen reagerar mot med en allergisk reaktion eller med överkänslighet.

Födoämnesprovokation
Vid en födoämnesprovokation får du under en period äta en mindre mängd av den mat som du misstänker att du är allergisk mot för att se hur din kropp reagerar.

Observera att du kan vara allergisk mot ett ämne även om du inte får en allergisk reaktion under testerna. 

Därför blir du allergisk
Allergier kan bero på många olika orsaker. Här är några exempel: 

  • Matsmältningsproblem
    Många obalanser i kroppen, som allergier, beror på en nedsatt förmåga att smälta maten. Om din tarmflora är i obalans kan du få överväxt av jästsvampen candida. Det orsakar i sin tur allergier. Genom att balansera din matsmältning stödjer du immunförsvaret, förebygger sjukdomar och tar lättare upp näring vilket i förlängningen kan minska eller bota dina allergier.
  • Utmattade binjurar
    Binjurarna producerar bland annat kortisol som är ett antiinflammatoriskt hormon som hjälper kroppen att hantera stress och förhindra allergiska reaktioner i kroppen. Om dina binjurar är utmattade producerar de för lite kortisol och du får ett försämrat skydd mot allergier. Stötta dina binjurar och förbättra skyddet.  
  • Inflammationer
    Forskningen visar att allt fler kroniska hälsoproblem, som allergier, har ett samband med inflammation. Läs näringsterapeuten Madeleine Marcus blogginlägg om hur du kan minska dina inflammationer.

Tipset!
Testa att utesluta det surhetsreglerande medlet citronsyra, med E-nummer E330, ur kosten. Citronsyra är en av livsmedelsindustrins mest använda tillsatser och finns i bland annat krossade tomater, pålägg och godis. Ämnet framställs på konstgjord väg och inte av citroner. För att framställa citronsyra tillsätter man bland annat svartmögel till en sockerlösning. Svartmöglet filtreras bort men det kan finnas rester kvar. Dessa rester kan orsaka allergiska reaktioner.

Läs också: Perillaört – Effektiv mot pollenallergi