Blodprov

Blodprov

Blodprov – testa dina näringsbrister

Blodprov är användbara för att kartlägga vissa näringsbrister men de behöver ofta kombineras med andra analysmetoder för att ge hela bilden, till exempel ett salivtest eller en es-teckanalys. 

För att få ta blodprov måste du gå till en läkare som ger dig en remiss till ett labb.

Det kan vara svårt att hitta en läkare som är villig att låta dig ta alla tester du behöver. Det kan vara lättare att vända sig till en privat läkare än till vårdcentralen. 

När du besöker läkaren för att få svaren på dina blodprov, be att få en utskrift av resultaten. Det har du rätt till.

Det är viktigt eftersom din läkare kan säga att dina värden ser bra ut eftersom du ligger inom referensintervallet, även om de är långt ifrån optimala. 

Om du har alla provresultat kan du själv jämföra resultaten när du tar tester igen. Du kan även ta med dig resultaten till en näringsterapeut som kan hjälpa dig att analysera dem och lägga upp en plan för kost och näringstillskott. 

Så går ett blodprov till
Du får en labbremiss av din läkare och tar med den till ett labb. Vissa tester måste du ta på fastande mage. Dessa tester är markerade med ”fS”, till exempel fS-Zink. Labben brukar ha drop-in.

Rekommenderade blodprov:

Sköldkörteln
TSH
Fritt T3
Fritt T4
Antikropparna TPOak, TGak, TRak (visar om du har en pågående inflammation)

Om du har många symptom på underfunktion eller överfunktion i sköldkörteln och blodproven inte visar någonting, be att få komplettera med finnålsbiopsi. För detta krävs en remiss från läkare.

Könshormonerna
Estradiol
Progesteron
Testosteron

Näringsbrister
Blodstatus (kan visa på järnbrist)
Järn (järn i blodet)
Ferritin (förrådet av järn i kroppen)
D-vitamin (som är ett hormon)
Kobalamin (B12)
Magnesium
Kalium
Kalcium
Natrium
Zink
Folat (B-vitamin)

Lever och njurar
ASAT, ALAT (Lever)
Kreatinin, Urea, Cystatin, GFR (Njurar)

Födoämnesallergier
Mjölk
Gluten

Andra allergier
Observera att du kan vara överkänslig mot gluten och mjölk även om dessa tester inte visar någonting. Komplettera gärna blodprovet med en allergiutredning