Överväxt av jästsvampen candida

Cupcake

Överväxt av candida

Trött, uppsväld och allergisk? Då kan du lida av överväxt av jästsvampen candida. Vi tipsar om hur du kan bota ballongmagen.

Candida är en mikroorganism som finns naturligt i bland annat mage och tarm. Den har till uppgift att rena kroppen från sådant som inte är bra för oss. Det kan till exempel vara syntetiska hormoner, tungmetaller och raffinerat socker.  Om vi får i oss mer gifter än candidan klarar av att ta hand om utvecklas den till en aggressiv form som ger en rad obehagliga symptom, till exempel extrem trötthet, allergier, uppsväld mage och konstant sockersug.

Har du candida? Testa själv
Ställ ett glas med vatten på nattduksbordet innan du går och lägger dig. Spotta i glaset på morgonen, innan du dricker, äter eller borstar tänderna. Efter cirka fem minuter kan du se vad som har hänt med saliven.

Jästsvampen är tyngre än både vatten och saliv. Det gör att saliv med candida sjunker och antingen lägger sig på botten och/eller bildar trådar från saliven mot botten. Det innebär att candidan spridit sig ända till munnen. Man kan då se en vit film på tungan och på insidan av kinderna. Saliv utan candidaöverväxt håller sig flytande eller löses upp i vattnet.

Du kan även misstänka att du har candidaöverväxt om din mage svullnar upp av jäst, mögel eller socker, till exempel när du äter bröd, soja eller smågodis.

Bli av med candida
För att bli av med candidan behöver du stötta din matsmältning. Du kan med fördel också använda en särskild candidadiet. Den går ut på att ta bort det som får jästsvampen att växa och samtidigt stötta matsmältningen med rätt kost och näringstillskott