Candidadieten

ballong

Candidadieten – bota ballongmagen

Candidadieten går ut på att ta bort det som får jästsvampen att växa och samtidigt stötta matsmältningen med rätt kost och näringstillskott.

  • Undvik det som candidan lever på, nämligen jäst och socker. Jäst finns till exempel i alkohol, bröd, buljong och vinäger. Socker finns i många former. Undvik betsocker, rörsocker och socker som utvunnits ur majs. Du behöver däremot inte undvika frukt som innehåller fruktsocker. 
  • Undvik också mögelsvamp som finns i till exempel soja och ättika (finns i bland annat dressingar, senap och ketchup).
  • Tillför näring genom kosten och kosttillskott eftersom candida berövar kroppen på mycket näring. Om du kör en svältdiet blir ditt immunförsvar ännu svagare och candidan får ett ännu större övertag i din kropp. Vad just din kropp behöver för näring får du reda på genom en hårmineralanalys, en es-teckanalys eller genom blodprov. Ibland behövs en kombination av dessa.
  • Ät massor av gröna blad (grönkål, spenat, mangold, ruccola, roman, maché, maskros med mera) eftersom det gynnar pH-balansen.
  • Syresätt kroppen. Candida tål inte syre och kan inte leva i en syrerik miljö. Prova en kur med ett tillskott som syresätter kroppen, till exempel Oxyflush från Mr. Oxygen. Oxyflush frigör ozon och syre i tarmkanalen, renar den och tar med sig gifterna ut ur kroppen via urinet.
  • Använd svampdödande livsmedel och tillskott, till exempel kaprylsyra, som finns i kallpressad kokosolja eller som tillskott. Det finns även homeopatiska droppar som är effektiva mot candida att beställa på nätet.
  • Ta tillskott av probiotika (goda bakterier). Speciellt viktigt efter en antibiotikakur då alla goda bakterier slås ut tillsammans med de dåliga. 

Symptom när candidan dör
När jästsvampen dör frigörs biprodukter som till exempel etanol i kroppen. Då är det vanligt att uppleva så kallad die-off symptom, som till exempel huvudvärk, depression, trötthet, allergiska reaktioner, slem i halsen, svettningar och frusenhet.

Om du har svåra die-off symptom kan det betyda att din lever är överbelastad och inte klarar att rensa ut gifterna. Du kan stötta levern genom att till exempel ta tillskott av Mariatistel som finns att köpa på hälsokosten. Torrborstning och bastubad hjälper också kroppen att göra sig av med gifterna. Det är även viktigt att dricka mycket vatten under utrensningen.

Om du upplever svåra die-off symptom kan du tillfälligt sänka doserna av probiotika och svampdödande medel tills symptomen minskar.