CT3M

Blodtrycksmätare

CT3M – stöttar binjurar och sköldkörtel

CT3M är en medicineringsmetod som kan användas av dig som har både utmattade binjurarna och underfunktion i sköldkörteln/hypotyreos. Med hjälp av metoden kan du stötta både binjurar och sköldkörtel samtidigt.

Metoden kan vara ett alternativ för dig som har underfunktion i sköldkörteln och inte blir hjälpt av enbart Levaxin, kombinationen Levaxin och Liothyronin eller naturligt sköldkörtelhormon. Varför dessa metoder inte fungerar kan bero på flera orsaker, till exempel att binjurarna är utmattade. CT3M stöttar både binjurar och sköldkörtel samtidigt. 

Innan du börjar med denna metod måste du vara säker på att dina binjurar är utmattade. Det tar du reda på genom att ta ett salivtest.

Följer kroppens dygnsrytm
Binjurarna utsöndrar bland annat hormonet kortisol som vi behöver i lagom mängd för att komma upp på morgonen, ha energi under dagen och komma till ro på kvällen. Om binjurarna är utmattade producerar binjurarna för lite kortisol. 

Kortisol utsöndras av binjurarna under hela dygnet men framförallt under de sista fyra timmarna av sömn. Det är också då binjurarna behöver som mest T3 (den aktiva formen av sköldkörtelhormon) för att kunna tillverka kortisol. Om din sköldkörtel inte producerar tillräckligt med T3 fungerar inte denna process som den ska. Genom att noggrant anpassa tiden och storleken på T3-dosen är det möjligt att hjälpa binjurarna att producera mer hormoner. I praktiken innebär det att du kan få lättare att sova, komma upp på morgonen och behålla energin under dagen. 

För att denna metod ska fungera behöver du medicin eller tillskott som innehåller T3. Du kan använda syntetiskt T3 (till exempel Liothyronin) eller naturligt torkat sköldkörtelhormon som också innehåller T3, så kallad NDT. 

Så fungerar CT3M
Du ställer väckarklockan på ringning samma tid varje morgon/natt och tar en dos av T3. Du kan börja med att ta nattdosen 1,5 timme innan du stiger upp upp och sedan justera tiden och dosen tills den ger rätt effekt. För att behålla energin under hela dygnet tar de flesta flera doser av T3 under dagen. 

Du tar reda på vilken storlek på doserna och vilka tider som passar för dig genom att mäta kroppstemperaturen, puls och blodtryck. För detta behöver du en termometer som mäter temperaturen över en längre tid och en blodtrycksmätare (finns på apoteket). 

Innan du börjar med CT3M
Det kan till en början vara svårt att själv bedöma resultaten av metoden genom mätning av kroppstemperatur, puls och blodtryck. Vi rekommenderar därför att du läser Paul Robinsons handbok ”Recovering with T3” och sedan går med i facebookforumet ”T3 Support”. Där får individuell hjälp att ställa in dina doser. 

Rensa ut T4
Innan denna metod kan fungera behöver du rensa ut T4 och inaktivt T3 från kroppen, så kallad reversed T3. Det innebär att du slutar med Levaxin om du tar det eftersom det innehåller T4. 

Enligt boken tar denna process cirka åtta veckor men det kan även ta längre tid. Processen kan vara mycket ansträngande och dina hyposymptom kan förvärras till att börja med för att sedan bli bättre och förhoppningsvis försvinna helt när du kommer upp i rätt doser av T3.

Tillför näring
För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig T3 fullt ut är det viktigt att du, samtidigt som gör CT3M, tar näringstillskott för att återställa eventuella näringsbrister, till exempel järnbrist. Även blodsockerproblem kan påverka resultatet av CT3M. Det är därför viktigt att arbeta på flera plan samtidigt vad gäller kost, näring och livsstil.

Läs också: Paul Robinsons blogginlägg ”Få hälsan tillbaka med T3” där han berättar om sin medicineringsmetod.