Få ordning på matsmältningen

Citroner

Få ordning på magen

Genom att få balans i mage och tarmar stödjer du immunförsvaret, förebygger sjukdomar och tar upp näring lättare.

För att få balans i mage och tarmar måste du först och främst utesluta sådant som du är överkänslig mot, till exempel gluten och mjölk. Ta reda på om du är överkänslig mot något livsmedel genom att utesluta det ett par veckor och sedan testa det igen för att se hur din kropp reagerar. Rätt kost gör stor skillnad för hur din matsmältning fungerar.

Stötta matsmältningen med:

  • Citronvatten – hjälper kroppen att göra sig av med gifter som samlats i levern under natten och stöttar samtidigt matsmältningen. Du kan även tillsätta en tesked rå honung och en tesked riven ingefära för att ge utrensningen en extra skjuts. Drick minst en halvtimme innan frukost. 
  • Sellerijuice – hjälper dig att bryta ned maten och återställa magens saltsyraproduktion. Färskpressa juice av en bukett rå selleri och drick på morgonen, innan du äter något annat. 
  • Matsmältningsenzymer – hjälper kroppen att bryta ned maten. Ta i samband med måltid.
  • Probiotika – består av goda goda bakterier som hjälper dig att återställa din tarmflora. Probiotika är extra viktigt efter en antibiotikakur då alla bakterier slås ut, även de goda. Om du har en stor obalans i tarmfloran kan du till en början bli uppsvälld om magen. Ge inte upp – det brukar lägga sig efter någon vecka. 
  • Aloe verajuice – avgiftar mage och tarm och stimulerar matsmältningen. 
  • Omega 3 – smörjer tarmen. Välj livsmedel från växtriket som innehåller mycket omega 3, som till exempel chiafrön eller linfröolja. 
  • Aminosyran L-glutamin eller rålakrits (läker läckande tarm).
  • Candidadieten – motverkar överväxt av jästsvampen candida .
  • Basiska livsmedel – stödjer pH-balansen. Bra exempel på basiska livsmedel är gröna blad och korngräspulver som passar bra att blanda i en smoothie. 

Tänk också på att tugga maten ordentligt och undvik helst att dricka något till maten. Drick istället mellan måltiderna.

När du börjar med dessa tillskott kan du till en början må sämre när kroppen gör sig av med gifter som samlats i tarmen. Börja i små doser och öka försiktigt så att du inte överbelastar lever och njurar.

Få rätt pH-balans i kroppen
Alla funktioner och kemiska reaktioner i kroppen styrs av enzymer som är beroende av pH-balansen, till exempel matsmältningen och ämnesomsättningen. Att få rätt pH-balans i kroppen är därför väldigt viktigt för att få hälsan tillbaka. Försurning, det vill säga ett lågt pH-värde, gör att syreupptaget minskar och att dåliga bakterier lättare får fäste.

Testa ditt pH-värde
Du kan mäta din pH-balans med lackmuspapper som du köper på apoteket eller på hälsokosten. Du mäter pH-värdet i urinen och i saliven på morgonen innan du har ätit något. pH-värdet i saliv ska ligga mellan 6,8 och 7,2. I urinen ska värdet ligga mellan 6,4 och 6,8. Om pH-värdet i saliven är lägre än 6,8 är du försurad.

Läs också: