Överkänslighet mot gluten och mjölk

Gluten

Gluten och mjölk – så vet du om du tål det

En vanlig orsak till problem med matsmältningen är att man är allergisk eller överkänslig mot gluten eller mjölk. Det syns inte alltid i ett blodprov men du kan själv enkelt testa om du behöver utesluta dessa livsmedel.

Glutenintolerans eller celiaki är, precis som underfunktion i sköldkörteln, en autoimmun sjukdom och det är vanligt att man inte tål gluten om man har underfunktion i sköldkörteln. Autoimmun innebär att kroppens immunförsvar attackerar sig själv, det vill säga kroppen upplever gluten som ett gift och försöker att försvara sig mot det genom att till exempel skapa antikroppar.

Glutenintolerans eller överkänslighet mot gluten kan ge både fysiska och psykiska symptom. Barn har ofta mer symtom från magen medan vuxna kan ha besvär som inte i första hand kopplas ihop med en skadad tarm, till exempel psykiska besvär som depression. Överkänslighet mot gluten kan också resultera i värk i leder och muskler – något som ofta förväxlas med reumatism. 

Läckande tarm
Om du fortsätter att äta gluten trots att du inte tål det blir tarmens slemmhinna förstörd, tarmluddet försvinner och du kan få en så kallad läckande tarm. Det innebär att bakterier, svamp, osmält protein, fett och avfall kan läcka rakt ut i blodet. Detta kan i sin tur leda till att sköldkörteln fungerar sämre.

Om man har gått länge med glutenintolerans och tarmslemmhinnan har blivit förstörd har man svårare att ta upp näring och kan utveckla näringsbrister, som till exempel zink– och järnbrist.

Upptäck överkänslighet
Glutenintolerans kan upptäckas genom ett blodprov men det är långt ifrån alla gånger som det syns i provsvaret. Detta informerar sällan läkarna om vilket innebär att många fortsätter att äta gluten trots att de inte tål det. 

Överkänslighet mot gluten och överkänslighet mjölk går ofta hand i hand. Det är går att testa sig för mjölkallergi och laktosintolerans men precis som med gluten, syns det inte alltid i ett blodprov om man är överkänslig eller inte.

Så testar du själv
Om du misstänker att du inte tål gluten eller mjölk men blodprovet inte visar något kan du testa att utesluta all gluten och alla mjölkprodukter (även laktosfria) i minst två veckor. Sedan kan  du återinföra en sak i taget för att se hur du reagerar. Anledningen till att du ska ta bort både mjölk och gluten är för att du ska veta om det är båda delarna du är känslig mot eller bara mjölk eller bara gluten.

Här finns gluten
Gluten finns i sädesslagen vete, råg och korn som finns i till exempel bröd, kakor, kex, bulgur och pasta. Tänk på att gluten också kan dölja sig i produkter som smågodis, nötter, såser och röror. Ta därför för vana att alltid läsa på innehållsförteckningen på förpackningen innan du äter något. 

Många reagerar också på vetestärkelse som finns i många glutenfria produkter. Därför är det bäst att även undvika dessa produkter under testperioden.

Vissa som inte tål gluten reagerar också på havre och majs så om du inte blir helt återställd trots att du uteslutit gluten och vetestärkelse kan du även testa att utesluta havre och majs.

Läs också: 10 tecken på att du inte tål gluten