Läckande tarm

Vatten i rörelse

Läckande tarm

Många sjukdomar kopplas ihop med läckande tarm. Men vad innebär det egentligen och vad kan man göra åt det? Vi reder ut begreppen.

Det finns olika teorier om vad läckande tarm egentligen är. En teori är att en inflammation har gjort tarmen porös och skapat små hål i tarmväggarna som gör att bakterier, svamp, osmält protein, fett och avfall läcker rakt ut i blodet och skapar en rad hälsoproblem. En annan teori är att mat som inte bryts ned ordentligt, på grund av brist på matsmältningsenzymer och saltsyra, ligger kvar och ruttnar i tarmarna. Föruttnelseprocessen bildar i sin tur ammoniakgas som tränger igenom tarmens slemhinnan – vilket också skapar många hälsoproblem. 

Oavsett teori är det viktigt att förstå varför matsmältningsproblemen uppstår. Här är några orsaker:  

  • Stress (minskar saltsyran i magen).
  • Antibiotika (eftersom de goda bakterierna har slagits ut har tarmen inget försvar mot bakterier, parasiter eller jästsvampen candida)
  • Kost du är överkänslig mot som gluten och mjölk 
  • Mat och dryck som är förorenade av parasiter, mögel och bakterier
  • En diet som innehåller mycket raffinerade kolhydrater (till exempel kex, kakor, läsk, vitt bröd)
  • Receptbelagda hormoner som p-piller

Behandling mot läckande tarm 
För att få ordning på matsmältningen behöver du återställa tarmfloran och stötta produktionen av saltsyra och enzymer. Kanske har du redan prövat både receptfria och receptbelagda preparat från apoteket utan någon större framgång? Pröva istället att få ordning på matsmältningen med hjälp av naturliga alternativ. De är både snällare mot kroppen och ger ofta bättre resultat.