Mät din kroppstemperatur

klocka i hand

Mät din kroppstemperatur

Att mäta din kroppstemperatur varje dag är ett bra sätt att ta reda på hur din sköldkörtel och kroppens ämnesomsättning fungerar.

Mätningen hjälper dig att avgöra om din sköldkörtelbehandling fungerar och att ha koll på din menscykel om du försöker bli gravid eller vill undvika att bli det. 

En normal kroppstemperatur på morgonen varierar från person till person och för kvinnor varierar den även under menscykeln. Runt ägglossning stiger temperaturen och runt menstruationen är den normalt lägre.

En morgontemperatur på 34-35 grader är INTE normal utan tyder på underfunktion i sköldkörteln, eftersom det är sköldkörteln som reglerar kroppstemperaturen.

Så mäter du temperaturen
Innan du stiger upp på morgonen, mät temperaturen i tio minuter i armhålan eller under tungan. Om du mäter i armhålan får du ett mer pålitligt resultat eftersom det är svårt att hålla termometern rätt i munnen under hela tiden du mäter. Det är viktigt att du har en termometer som mäter hela tiden, utan att avbryta, under tio minuter.

Ett tips är att anteckna temperaturen för att följa hur den förändras under en längre tid. Det finns bra gratisappar som hjälper dig att föra statistik över din kroppstemperatur och där du på ett enkelt sätt kan följa temperaturkurvan för varje vecka.