Få ordning på matsmältningen

matsmältning

Din matsmältning – därför är den viktig

Många obalanser och sjukdomar beror på en nedsatt förmåga att smälta maten. Genom att balansera din matsmältning stödjer du immunförsvaret, förebygger sjukdomar och tar lättare upp näring.

Några exempel på sjukdomar/obalanser som härstammar från matsmältningsproblem är allergier och autoimuna sjukdomar som reumatism, underfunktion i sköldkörteln och utmattade binjurar.

Det kan också fungera omvänt. Underfunktion i sköldkörteln och utmattade binjurar minskar saltsyraproduktionen i magsäcken vilket leder till att du inte tar upp näring lika bra och får ett sämre skydd mot virus, bakterier och parasiter. Det i sin tur leder till problem med din matsmältning. Det är därför väldigt viktigt att balansera matsmältningen för att återfå hälsan.

IBS – Irritable Bowel Syndrome
Problem med sköldkörteln och problem med matsmältningen går ofta hand i hand. Några vanliga symptom på underfunktion i sköldkörteln är uppblåst mage och gaser, förstoppning eller diarré, magknip och illamående.

Dessa symptom är ofta samma symptom som läkarna utgår från när de ställer diagnosen IBS. Det kan finnas en koppling mellan hormonell obalans och IBS. Det kan också finnas en koppling mellan läckande tarm, glutenintolerans och IBS och det är därför viktigt att undersöka vad som orsakar dina problem så att du kan få rätt behandling.

Det är inte alltid du får den hjälp du behöver genom vården även om du fått diagnosen IBS. Ofta behöver du prova dig fram för att veta vad som fungerar för dig.

Få mer information om IBS, FODMAP-dieten, IBS-skolan, recept samt kontakt med specialiserade dietister på ibsfri.se.

Lär dig mer om matsmältning