Näringsbrist

Näringsbrist

Näringsbrist – därför får du det

Om din kropp är i obalans använder den upp lagren av vitaminer och mineraler snabbare än normalt vilket kan leda till näringsbrist. Det är därför viktigt att tillföra kroppen näring genom kost och kosttillskott för att få hälsan tillbaka.

Kanske påstår din läkare att ingen i Sverige lider av näringsbrist? Kanske har du läst skräckrapporterna om att näringstillskott är farliga för dig? Faktum är att många lider av näringsbrister och ju fler obalanser du har desto mer näring behöver kroppen. 

När din kropp utsätts för långvarig stress, oavsett om den är fysisk eller psykisk, går det bland annat åt mer zink, magnesium, C- och B-vitaminer. Brist på näring kan ge många jobbiga symptom och även förvärra hormonella obalanser

Näringsbrist kan också bero på att din matsmältning inte fungerar som den ska, till exempel  på grund av att du inte tål gluten. Se därför till att stötta din matsmältning så att du kan återställa dina näringsbrister med hjälp av kost och näringstillskott.

Därför räcker inte kosten
Det kan vara svårt att få i sig den mängd näring du behöver enbart genom kosten, även om du äter mycket frukt och grönsaker. Det beror bland annat på att näringen i frukt och grönsaker har minskat drastiskt sedan 1940-talet. Anledningen till detta är att:

    • De får växa allt kortare tid i jorden och hinner inte få tillräckligt med sol. Istället använder sig bönderna av konstgödsel för att få grödorna att växa snabbare.
    • De besprutas vilket gör att näringsämnena förstörs.
    • De genmanipuleras vilket gör att näringen minskar.

Tillskott av näring
Vi behöver alltså äta stora mängder frukt och grönsaker för att komma upp i samma näringsmängd som för 75 år sedan. För att hjälpa kroppen på traven kan du därför behöva komplettera en bra kost med tillskott av vitaminer och mineraler. Vilka näringsämnen just du behöver får du reda på genom att ta ett blodprov, göra en hårmineralanalys eller en es-teckanalys. Ofta behövs en kombination av dessa.

Till en början kan det vara bra att ta hjälp av en näringsterapeut som kan lägga upp en plan för näringstillskott utifrån vilka obalanser du har.

Läs också: