Salivtest

Salivtest

Salivtest visar hur binjurarna fungerar

Ett salivtest är den mest tillförlitliga mätmetoden för att ta reda på hur mycket kortisol dina binjurar producerar under ett helt dygn.

Salivtest utförs sällan i Sverige, därför måste du själv beställa hem ett testkit från nätet, till exempel från canaryclub.org, eller via en näringsterapeut. 

Anledningen till att ett blodprov eller ett dygnsurinprov inte räcker för att avgöra hur binjurarna fungerar är för att de endast mäter det fria kortisolet, det vill säga endast fyra procent av det totala kortisolet. Resten är bundet i cellerna.

Dessutom mäts kortisol i blod på morgonen när nivåerna ofta är som högst. Resultatet av ett blod- eller urinprov kan alltså vara missvisande för hur dina binjurar fungerar vilket kan innebära att du får fel behandling eller börjar behandla dina obalanser i fel ordning.

Så går salivtest till
Du får hem ett testkit med fyra plaströr som du ska fylla med saliv vid fyra tillfällen under ett dygn – morgon, lunch, eftermiddag och kväll.

Du får även fylla i ett frågeformulär om dina symptom. Sedan skickar du testen till ett labb i USA där de utför en analys. Analysen visar hur dina hormonnivåer ligger inom referensintervallet. Du får dessutom en kort analys på engelska från laboratoriets läkare.

Du får provsvaren cirka två veckor efter att du skickat dem. Provsvaren skickas oftast till dig via e-post.

När du beställer testkitet kan du välja att enbart testa kortisolnivåerna eller lägga till DHEA och könshormonerna östradiol, progesteron och testosteron.

Fördelen med att välja det mer omfattande testet första gången är att du får en helhetsbild av balansen mellan dina hormoner. Det kostar en slant men informationen som analysen ger kan vara avgörande för hur du lägger upp din behandling.