Över- och underfunktion i sköldkörteln

Sköldpadda

Sköldkörteln och hypotyreos

Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen, cirkulationen och energin i kroppen. När den producerar för lite hormon får du så kallad underfunktion i sköldkörteln, eller hypotyreos, vilket innebär att kroppen går på sparlåga. 

Det betyder att du har brist på de livsviktiga sköldkörtelhormonen T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin). Bristen ger sänkt ämnesomsättning i kroppens alla celler, vilket kan ge många jobbiga symptom, till exempel extrem trötthet, viktuppgång, värk i kroppen, frusenhet och problem med magen. Du kan också vara öm vid sköldkörteln (på framsidan av halsen, alldeles nedanför struphuvudet och på sidorna av luftstrupen). För många påminner känslan i kroppen vid hypotyreos om influensa.

Testa sköldkörteln – ta tempen
Eftersom sköldkörteln styr ämnesomsättningen, och därmed också temperaturen i kroppen, kan du ta reda på hur din sköldkörtel fungerar genom att mäta kroppstemperaturen. En temperatur på 35 grader är inte normalt. Det är ett tydligt tecken på att sköldkörteln inte fungerar optimalt.

Orsaker till hypotyreos
Hypotyreos kommer oftast långsamt och stegvis men det kan även komma direkt efter en graviditet. Det är vanligare hos kvinnor än hos män och förekommer i alla åldrar, även hos barn eftersom det kan vara medfött. Det kan finnas olika orsaker till varför man får hypotyreos, till exempel:

 • Epstein Barr-viruset som enligt flera studier har en koppling till autoimuna sjukdomar, som hypotyreos. Viruset kan orsaka en inflammation i sköldkörteln som förstör körtelvävnad, så kallad kronisk autoimmun tyreodit eller hashimotos. 
 • Radiojod- eller kirurgisk behandling för hypertyreos, det vill säga överfunktion i sköldkörteln.
 • Operationer, exempelvis för struma eller tyreoideacancer.
 • Trauma från olycka eller operation, till exempel whiplashskada eller borttagning av halsmandlar, gallblåsa eller livmoder.
 • Som en följd av en annan autoimmun sjukdom, till exempel diabetes typ 1, utmattade binjurar, vitiligo, glutenintolerans eller reumatism. 
 • Näringsbrister, till exempel brist på jod, B12 eller selen.
 • Sjukdom i hypofysen.
 • Hårda dieter som leder till näringsbrist. För lite kolhydrater kan skapa problem med konverteringen mellan sköldkörtelhormonerna T4 och T3 i levern. 
 • Låg funktion i lever och/eller njurar.
 • Tungmetaller, till exempel kvicksilver (från till exempel amalgamfyllningar) koppar (från till exempel kopparspiral, vattenrör).
 • Stress, både känslomässig och fysisk, vilket kan leda till både för höga och för låga kortisolnivåer.
 • Problem med konverteringen mellan sköldkörtelhormonerna T4 och T3.
 • Tarmdysbios, det vill säga obalans i tarmfloran.

TSH – endast en fingervisning 
Det är ofta svårt att få diagnosen hypotyreos eftersom symptomen räknas som ”diffusa” och att läkarna därför allt för ofta ställer felaktiga diagnoser, som utmattningsdepression, ME, fibromyalgi, reumatism och IBS. Ett annat problem är att många stirrar sig blinda på det breda referensintervallet för det så kallade TSH-värdet  som står för Tyreoideastimulerande hormon. 

TSH är ett av ämnesomsättningens viktigaste hormon och måste produceras i lagom mängd för att kroppen ska fungera. TSH mäts med hjälp av ett blodprov och är det värde som läkarna utgår från när de ställer diagnosen underfunktion i sköldkörteln/hypotyreos. 

Det finns flera problem med att förlita sig helt på TSH-värdet:

 • Du bedöms ofta som frisk så länge du hamnar inför det breda referensintervallet av TSH, vilket kan vara allt mellan 0,5 och 4,0 eller ännu högre. Detta trots att du har massor av symptom på hypotyreos. Du kan till exempel ha ett TSH på 1,6 och ändå ha hypotyreos. 
 • TSH-värdet är en ögonblicksbild. Ditt värde kan vara både högre och lägre nästa gång du tar ett blodprov. Ett TSH-värde kan alltså ge en fingervisning om hur det står till med din sköldkörtel men det är fortfarande dina symptom som är det viktigaste för att ställa rätt diagnos.

Behandla hypotyreos
Sköldkörteln är beroende av vissa näringsämnen för att fungera, särskilt jod, selen, L-tyrosin, järn, zink, B-12 och D-vitamin. Se därför till att få i dig tillräckligt med näring genom kosten och näringstillskott.

Om du får en diagnos via en läkare kan du få syntetiskt sköldkörtelhormon som Levaxin och Liothyronin eller receptbelagt naturligt sköldkörtelhormon utskrivet. Det finns också receptfritt naturligt sköldkörtelhormon att köpa på hälsokosten. 

Innan du börjar ta hormoner för din sköldkörtel är det viktigt att ta reda på hur det står till med binjurarna eftersom det finns ett samband mellan hypotyreos och utmattade binjurar. Det gör du med hjälp av ett salivtest. Om du börjar ta sköldkörtelhormoner när du har utmattade binjurar kan din hälsa snabbt försämras. Då kan en medicineringsmetod som heter CT3M vara ett bättre alternativ.

Reflexologi eller zonterapi är en behandlingsform som är effektiv mot hormonella obalanser. När det är obalans någonstans i kroppen känner du ofta smärta i motsvarande zon eller reflexpunkt och en kristallisering. När dessa zoner stimuleras så sätter kroppens egen självläkningsprocess igång. 

Ta flera typer av tester
Eftersom sköldkörtelhormonerna påverkas av näringsbrister och andra hormoner, bland annat progesteron, östrogen, testosteron och kortisol, är det viktigt att ta flera typer av tester för att få hela bilden – salivtest, blodprov och hårmineralanalys.

Överfunktion i sköldkörteln / hypertyreos
Sköldkörteln kan också tillverka för mycket hormon. Då blir ämnesomsättningen hög, vilket innebär att kroppen går på högvarv. Det kallas för överfunktion i sköldkörteln eller hypertyreos och ger symptom som svettningar, trötthet och hjärtklappning.