Levaxin, Lio, NDT

Levaxin

Levaxin, Lio och NDT

Levaxin, Lio och NDT används ofta för att behandla hypotyreos/underfunktion i sköldkörteln. Innan du börjar med någon av dessa sköldkörtelhormon behöver du bland annat ta reda på hur dina binjurar mår. 

Vill din läkare att du ska börja med Levaxin? Innan du börjar ta medicinen är det viktigt att ha koll på några saker:

  • Det finns ofta ett samband mellan underfuktion i sköldkörteln och obalans i andra hormoner, överkänslighet mot till exempel gluten och näringsbrister. För att få hälsan tillbaka är det därför viktigt att förstå sambanden och behandla alla problemen paralellt för att inte förvärra underfunktionen i sköldkörteln ännu mer.
  • Om din lever inte klarar att konvertera det inaktiva sköldkörtelhormonet T4 (som finns i Levaxin) till det aktiva sköldkörtelhormonet T3 (som finns i Liothyronin) kommer Levaxinet bara att förvärra problemen.
  • Det är vanligt att binjurarna är utmattade om man har gått med en obehandlad underfunktion i sköldkörteln under en längre tid.
    Levaxin ska inte användas om binjurarna är utmattade eftersom det kan förvärra tillståndet och i värsta fall leda till en binjurekrasch.

Detta står svart på vitt i bipacksedeln som följer med Levaxinet och i databasen FASS, Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, som är vårdens främsta källa till kunskap om läkemedel.

Använd inte Levaxin om du har nedsatt funktion av binjurarna eller av hypofysframloben och om dessa tillstånd är obehandlade.

Trots detta är det ovanligt att läkarna testar hur binjurarna fungerar innan de sätter in medicinen. Du testar själv hur dina binjurar fungerar med hjälp av ett salivtest

Konvertering mellan T4 och T3
Använder du redan Levaxin men mår ändå inte bra? En anledning kan vara att konverteringen från det biologiskt inaktiva sköldkörtelhormonet T4 till det aktiva sköldkörtelhormonet T3 inte fungerar som den ska i din lever. 

Levaxin innehåller enbart T4 och för att sköldkörteln ska kunna använda hormonet måste det omvandlas till T3. Konverteringen mellan T4 och T3 fungerar inte för alla vilket innebär att många fortsätter att vara sjuka trots att de medicinerar med Levaxin. När inte Levaxinet ger önskad effekt är det vanligt att läkarna vill höja dosen ytterligare vilket kan leda till ännu värre symptom eftersom T4 inte har någonstans att ta vägen. Du får en så kallad T4-förgiftning.

Liothyronin / Lio
Efter att du har använt Levaxin i flera månader utan att bli bättre, kanske snarare sämre, skriver vissa läkare ut Liothyronin, även kallat Lio. 

Lio innehåller enbart T3. Kombinationen Lio/Levaxin fungerar utmärkt för vissa personer men inte för alla.

Problemet med att tillföra T3 till T4 utan att först ta reda på hur binjurarna mår är att T3 snabbt ökar energinivån i cellerna vilket gör att redan överansträngda binjurar tvingas jobba ännu hårdare.

Detta kan till en början kännas helt fantastiskt för någon som har gått på halvfart länge, att plötsligt få energi och koncentrationsförmågan tillbaka. Tyvärr kan detta i förlängningen leda till en binjurekrasch.

Om du redan använder T4 eller Levaxin och Lio i kombination och det inte återställer din hälsa kan du istället prova en metod som heter CT3M som gör att du kan använda sköldkörtelhormon samtidigt som du stöttar dina binjurar.

För att använda denna metod måste du först få konstaterat att du har utmattade binjurar genom att ta ett salivtest.

Naturligt hormon / NDT
Naturligt sköldkörtelhormon, eller NDT, användes som behandling för hypotyreos innan de syntetiska preparaten kom. NDT står för Natural Desiccated Thyroid och består av mald sköldkörtel från gris.

Grisens sköldkörtel är lik människans och innehåller alla de sköldkörtelhormoner som en frisk mänsklig sköldkörtel producerar: T1, T2, T3, T4 och calcitonin. NDT finns som receptbelagd medicin, men även som receptfria tillskott. 

De som lider av den typ av hypotyreos som inte går att avläsa i blodprov behöver ofta alla olika sköldkörtelhormon och då kan NDT vara ett mer passande alternativ än Levaxin som endast innehåller T4 eller Liothyronin som endast innehåller T3.

Att få NDT genom läkare kan vara svårt eftersom det är ett preparat som kräver licens. Det mest kända receptbelagda NDT-preparatet är Armour Thyroid. 

Enligt lag får inte tillverkarna av receptfria NDT-tillskott skriva ut vilken mängd hormoner de innehåller. Tillskotten måste i så fall vara receptbelagda. 

Du kan köpa receptfritt NDT genom en näringsterapeut, i en hälsokostaffär eller beställa själv på nätet. Ett känt receptfritt tillskott är Holistic Thyro som innehåller 130 mg av frystorkad sköldkörtel från nöt och Thyro II som innehåller 65 mg.

Eftersom det kan vara svårt att ställa in doserna till en början kan det vara bra att ta hjälp av till exempel en näringsterapeut.

Läs också: